El refredament V.2 (Benzina)

Baroja: M’agrada el seu estil mordaç i desordenat, de borratxo que diu veritats com un temple fent singlots. En un llibre seu he trobat una descripció extraordinària d’una noia que vaig deixar ja fa anys. ¡Quants remordiments m’hauria estalviat si hagués pogut explicar les meves raons amb tanta perspicàcia! Suposo que la perspicàcia en els assumptes personals, igual que la ironia en la vida pública, demana una certa predisposició pel menyspreu i l’egoisme. Tot i la meva mala fama, faig curt d’aquests talents, però nomes és qüestió de temps.

La ingenuïtat fa que comencis volent salvar el món i estimant totes les dones. Fins que, a poc a poc, aprens a idealitzar els macarrons de l’àvia i a ser feliç en un racó. Si tens un orgull normal, ho fas discretament. Si l’urc és important, la literatura es converteix en un consol, i la fredor i l’egoisme que calen per veure clars els propis interessos poden arribar a trobar una sortida més elevada del que és habitual.

D’un temps ençà he agafat el costum d’observar-me. Contemplo l’efecte que produeixen en mi les coses que em passen, i fins m’hi diverteixo. Suposo que la facultat de veure’s com un actoret enmig d’un escenari és típica de les persones que viuen amb els poros massa oberts, al límit de les seves forces. Arriba un punt que, per salvar el sistema, una part del cervell fa un clic i es desentén del món per passar a ocupar-se només de tu. És a dir que dins teu neix un angel de la guarda que es dedica a dur-te els comptes i a elaborar un discurs moral que t’afavoreixi perquè la jungla no et deixi en carn viva.

Si ets curiós de mena, si vius a través de les coses petites i no de quatre tòpics gruixuts, si t’agrada dubtar de tot i rumiar, acabes descobrint que l’única alternativa a tancar comportes i deixar de recollir informació és desenvolupar aquest altre jo, una mica d’ultratomba. Per pensar, cal aquest altre jo segregat. I per escriure, que és la manera més impúdica de pensar. Cal pensar i escriure des de la distància, però no deixar mai de cremar-se en el foc de la vida. Sense la col•laboració d’aquest dos jos tan especialitzats, no hi ha res a fer. Si no aprens a anar pel món amb el cor en una mà i el cap en l’altre, com diuen els avis, o bé acabes entrant en el club dels morts vivents amb el somriure esquerdat, o bé l’amor et deixa materialment desfet.

Com dic, hi ha aquest funambulisme alternatiu que poc a poc vaig aprenent. Hi ha una part de mi a la qual cada dia tot li rellisca més. Que viu cada dia més lluny dels altres, justament per poder seguir-los estimant. Quan una cosa em fa patir m’hi refugio i me la miro com si realment no anés amb mi, amb uns ulls professionals. Si el problema no es resol, el menyspreo i penso si podria treure’n un article. Què puc fer? Una cosa és que per escriure calgui exposar-se o que escrigui perquè tinc la vanitat i la mania d’exposar-me, però la imprudència d’anar per la vida jugant-s’ho sempre tot és una cosa que només poden aguantar els més joves i encara ben pocs.

És de preveure, doncs,  que, si tot va bé, els anys m’aniran tornant, a més de savi, una mica malparit. Consti que a mi ja m’agradaria ser un sant, però veig que no tinc forces. La sang freda depèn de l’ús que en fas. Val més no fer gaire cas dels qui l’estigmatitzen. O bé solen ser gent que encara no ha patit prou o bé són aquests que mai no l’han tingut calenta i viuen de jugar amb els sentiments dels altres. Els anys no sols refreden progressivament el cos, també refreden l’esperit. Contra el refredament del cos no hi podem fer gaire cosa, potser una mica de gimnàsia i de dieta per retrassar el procés. Respecte el refredament de l’esperit hem de mirar que es produeixi de la manera més intel•ligent i lenta possible. Cal mirar de donar la màxima delicadesa i complexitat a aquest altre jo frigorificat que dubta com un professional a sou, i evitar, si és possible, que no devori completament l’altre: el crèdul i sentimental, humà fins a l’infantilisme; l’únic, per sort, a través del qual podem viure realment.

6 Comments

·

Leave a Reply

  1. Molt lúcid, Sr. Vila.
    Passa, però, que quan ja tens aquest procés força elaborat, no saps ni com ni perquè et venen de nou les velles ganes de tornar-te-la a jugar. El funambulista, llavors, es desfà de la pèrtiga d’equilibri i fa els passos amb ignorada temeritat. Fins i tot salta i corre damunt la corda fluixa, en té prou tan sols de no mirar cap a baix. I després tot acaba com acaba. Però l’oportunitat de viure a glop d’adrenalina i risc no se la vol deixar perdre. Potser és que el procés aquell no l’estava fent bé del tot. O que la vida disposa i imposa i davant del seu reclam res no hi podem fer.
    Reitero, m’ha agradat l’article, i poder escriure tot això, m’he pres la llicència.
    Salutacions

  2. No en sóc massa entès, però això de “tot rellisca” diria que és el budisme -tan fashion ara- , versió laica Ells saben però com fer-ho “amb delicadesa i complexitat. Com ho fan els nostres monjos i capellania en general ,aiximateix. Crec que parlem de despreniment; d’esperit. Hi han infinitat de cites místiques que en parlen. Està bé, però cal tocar de peus a terra també.

  3. Pensament 1025 de Joubert: “El filòsof, en l’acceptació que donem a França a aquest mot, ésun home que aspira a regir-se per la seva pròpia raó i mai per la raó d’un altre; que erigeix en el seu esperit un tribunal on fa comparèixer tot allò que els homes respecten i prefereix els seus pensaments particulars i els reglaments que ell s’imposa als costums, a les lleis i als usatges que troba establerts. El filòsof per als grecs era el metafísic; per a nosaltres és el reformador.” Gràcies!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *