Homs, el pujolista indepe (El Nacional)

Francesc Homs (Vic, 1969) és el polític més pujolista que queda en actiu. De vegades fins i tot sembla una paròdia de l’expresident, però sense la corrupció, ni el gruix intel·lectual, ni molt menys el valor físic. El president Mas ha evolucionat, o s’ha adaptat a la sociologia. Homs, en canvi, va néixer amb la senyera i el carnet del Barça sota el braç. Igual que li passava a Pujol, el cor li demana de treure l’Estat espanyol de Catalunya ni que sigui a puntades de peu, però com que no té clar com es pot fer i pensa que a Madrid són una colla d’animals, és extremadament escèptic i possibilista.

El candidat de Democràcia i Llibertat està segur que, sense un cop de sort o un miracle, la independència no és possible. Com que creu que seria inútil mirar de tenir una conversa adulta amb el gruix dels seus votants, va donant peixet amb un discurs irònic i autojustificatiu, mentre espera que Déu intervingui i tingui pietat de Catalunya. Homs, igual que l’Oriol Junqueras, es va formar a la FNEC, el sindicat universitari que va nodrir els quadres polítics del país abans que Miquel Roca creés la JNC per domesticar l’independentisme natural dels nois educats a les escoles catalanes. De vegades penso que la seva cara de nen és tota una metàfora dels efectes que la ocupació ha tingut a Catalunya.

Membre de l’anomenat pinyol de CDC, Homs ha estat el portaveu de la Generalitat i el braç dret de Mas durant el procés. Des de jove sempre havia dit que preferia mantenir-se en segon terme, actuant a l’ombra del poder. Però amb la mort política d’Oriol Pujol arran del cas de les ITV, ha quedat amb via lliure per aspirar a tot. El candidat de DiL diu que va a Madrid a negociar la independència. En realitat, la idea és conservar el poder i pressionar esperant que una conjuntura favorable obligui l’Estat espanyol a asseure’s a parlar.

Homs va tenir un paper central en la negociació de l’Estatut i, per tant, sap com les gasten a Madrid. Mentre CDC pretengui separar la voluntat política dels catalans, de la legalitat jurídica vigent a Catalunya, donarem voltes a la sínia. Però ens ho passarem bé, perquè l’Homs quan parla sempre és molt divertit.

Leave a Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *