Incendis rendibles (Rac 1)

La culpa dels incendis és de gas natural. Ho he sentit a dir alguna vegada a un amic meu biòleg, amb ganes de provocar. Abans, la necessitat d’escalfar-se amb llenya mantenia els boscos més o menys nets de combustible; ara, gràcies al meravellós invent del gas, el combustible s’acumula al bosc i a l’estiu crema de forma descontrolada. Evidentment no defensaré que tornem a l’estufeta de llenya. Però sí que crec que hauríem de buscar la manera d’aprofitar el potencial energètic dels nostres boscos. S’imaginen la quantitat bestial d’energia que es dilapida en un incendi? Què deu costar tot aquell combustible cremant inútilment? Quanta activitat positiva podria generar? Probablement, poques vegades a la història Catalunya ha tingut tant bosc i tan mal aprofitat. No entenc, tant que es parla d’energies renovables, perquè ningú no es planteja una explotació energètica dels nostres boscos. Si els cremessim nosaltres, probablement no es cremarien tan sovint; les coses útils tenen més resistència a la destrucció. És una pena aquesta constant que fa que un estiu no sembli estiu, si no es produeixen uns quants incendis desbocats. Els incendis formen part del cicle dels boscos mediterranis però hauríem de mirar que no es produïssin tan sovint o, com a mínim, d’una forma tan absurda i poc rendible.

9 Comments

·

Leave a Reply

 1. Potser aviat serà rendible una mena d’estufeta de llenya. La calefacció amb biomassa ja s’està implantant força aquí al Pirineu, on tenim llenya i fred a dojo.

 2. Si l’ADF (associació de defensa forestal) del meu poblet empodanès, sentissin parlar algún polític com ho fas tu es fotrien a bramar de l’alegria!

  gràcies

 3. No parlis del que no saps. [Jo no en sé però el biòleg que em va dictar l’article una mica sí que en sap. Es diu Lluís Sala. Si no hi estàs d’acord, molt bé. Ara: no m’emmerdis. Jo mai parlo de res sense fer abans l’esforç d’informar-me. Salut]

 4. Jo tambe soc bioleg. Em pots dir si el teu amic bioleg ha publicat alguna cosa sobre incendis en revistes internacionals? Si es aixi, no ho he pogut trobar, els llegire i et demanare disculpes. Tenir una carrera no es garantia de saber del que es parla.

 5. Lluis, el teu article es titula ‘Towards sustainability in water recycling’. Aixo et legitima per parlar d’incendis forestals?

  Coses:

  1. Ningu encara ara no ha demostrat que hi hagi incendis perque s’acumula el combustible. Els boscos assoleixen flamabilitat als 10 anys o menys de vida, i a partir d’aleshores poden cremar sense que mes combustible n’incrementi la probabilitat. Es la seva estructura (la del combustible) i no la quantitat, el que els fa flamables. Aixo passa tant en boscos boreals com en boscos Mediterranis (e.g. Johnson 1992, Keeley 2009).

  2. El mite de l’abandonament dels boscos i el consequent risc d’incendis es una idea mes que surt de rumors pero que mai no ha estat provada per la ciencia. Es diu, es repeteix, i al final tothom en parla, menys els que n’haurien de parlar.

  3. Es molt propi de la gent tradicionalista pensar que abans tot era millor. Abans no hi habvia boscos en molts llocs on ara n’hi ha. Hi havia camps, que per tant no cremaven. I els boscos que hi havien estaven mes nets, aixo es cert, pero no per aixo cremaven menys.

  4. Tenir articles publicats en revistes amb refeeres no garanteix saber molt, Xavier, pero garanteix que experts en la materia han llegit el que dius, ho han avaluat, i ho han acceptat. Tenir carrera de bioleg no et legitima per poder parlar i pontificar sobre la SIDA, l’ecologia, la nanotecnologia, la terapia genica, o l’evolucio, tot alhora. Ja va sent hora que girem full a aquestes actituds dels que diuen coses sense tenir dades.

  5. Enric Vila, em sap greu entrar aixi en les opinios del bolg, el llegeixo sovint i m’agrada molt, pero aquest particular article em va encendre.

  7. Cremar fusta per obtenir energia podria netejar boscos i no hi ha dubte que es una font d’energia renovable, pero es altament contaminant.

  Salut,

  Marc

 6. Bravo Enric per l’article. Bravo Marc per les explicacions. Un zero a les formes barroeres de tirar-se els plats pel cap. Pel que comença i pel que fica més llenya al foc. Hem d’aprendre a ser persones també a Internet. També a Internet. De fet, no costa gens: només cal estalviar-se de picar sobre “enviar comentari” si el que has escrit és pura adrenalina punk. Bon dia. Si us plau. Gràcies. Bona nit.

 7. Posats a posar-nos títols, jo sóc ambientòloga i juraria que toco més temes d’energia i contaminació que els biòlegs, però encara no he publicat res en revistes internacionals així que no entraré en discussions aferrissades d’aquest estil.

  M’ha agradat l’article. Me n’ha sorprès la vessant econòmica d’aprofitament, però és interessant abordar un mateix tema des de perspectives diferents. A més a més, no crec que afirmi res categòricament, així que no personalment tampoc li exigiria el suport de patums científiques.

  Tal i com ja han dit per aquí dalt, ja hi ha estufes de biomassa que funcionen amb “pallets”. Els nòrdics tiren molt d’això. Evidentment, tot el que sigui combustió incomplerta genera subproductes que contaminen. Però aquest problema també el tenim amb el gas i els combustibles fòssils. Els “pallets” estan processats i se’ls hi treuen força impureses, de manera que contaminen menys que la llenya de l’estufeta de llenya.

  També s’està utilitzant molt la ramaderia per a la reducció de combustible de sotabosc.

  Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *