Joubert, en català (Avui)

Un bon llibre per regalar és la traducció de Joubert que acaba de treure Proa. Heus aquí 1.376 pensaments prou brillants, però també prou savis, per deixar respirar el misteri i donar al lector l’última paraula sobre allò que li pertany. Llàstima que es publiquin tantes novetats i tan pocs clàssics. Si l’energia de la xerrameca la dediquéssim a llegir autors com Joubert, les coses millorarien de seguida. Oblidem massa sovint que allò que manté viu un somni no són les satisfaccions que ens dóna, sinó el rigor amb què el perseguim. Només quan descobreixes el plaer d’actuar d’acord amb tu mateix, al marge dels problemes que això et porti, comences a existir. Només quan has fet l’esforç de posar-te en relació amb el teu discurs -és a dir, quan has fet un esforç de coherència-, la teva ètica comença a valdre alguna cosa. El problema dels catalans no és polític, és de fortalesa moral. Encara utilitzem la bandera més per protegir-nos que no pas per superar-nos: si ets el candidat independentista de CiU i te n’oblides a la primera entrevista; si denuncies l’afebliment del català mentre escrius en castellà; si et molesta que et tractin d’immigrant i no coneixes Catalunya, tot el que facis s’ho emportarà el vent d’una bufada. Només el dia que recuperem el gust per la veritat; no per la veritat del més fort o del més il·luminat, sinó per la veritat que cadascú porta dins seu i té el deure de treballar, tornarem a ser alguna cosa. Per això traduccions com aquesta de Joubert encara són tan importants.

2 Comments

·

Leave a Reply

  1. “la veritat que cadascú porta a dins” cert, però només la que ha nascut de la noblesa i de la bona conciència i fraternitat.Perquè: tants caps tants barrets i veritats epidèrmiques.Com que aquí sou bastant planians us convido a llegir una facècia del que jo considero el millor passatge del Pla humorista, al darrer post La mandra de pensar i el futur.

  2. Me’n descuidava però potser no calia, però em confesso: Vaig conèixer Joubert per Pla i el tenia d’assignatura pendent de llegir. Ara ho faré. Crec que era un home de bon criteri.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *